Ovocný cukor erythritol – TOP sladilo aj pre diabetikov!

by spravca

Ak ste si zvolili zdravý životný štýl, určite si do čaju nepridávate klasický kryštálový cukor, ale hľadáte zdravé náhrady. Medzi top sladidlá určite patrí erythritol, ktorý je zdravý, vhodný pre diabetikov a bez kalórií.

Chutí ako cukor

Erythritol má chuť, ktorá je takmer identická s klasickým cukrom, ale pritom je o poznanie zdravší. Odporúčaná denná dávka je asi 80 g na deň. Ovocný cukor je menej sladký, sladivosť je na úrovni cca 70% kryštálového cukru. Tento cukrový alkohol sa vyskytuje v ovocí a vyrába sa tak, že sa po zmiešaní s vodou nechá kvasiť. Po kvasení sa prefiltruje, nechá sa usušiť a výsledkom je biely kryštálový alebo práškový ovocný cukor. Erythritol sa môže používať aj v kombinácií s inými sladidlami ako je brezový, kokosový cukor ale steviola.

Výhody ovocného cukru

Erythritol je vhodný ako sladidlo aj pre diabetikov, pretože neovplyvňuje hladinu inzulínu a cukru v krvi, navyše má nulový glykemický index. Doposiaľ neboli zistené žiadne vedľajšie účinky, takže jeho používanie je bezpečné a bezproblémové. Tento cukor neobsahuje žiadne kalórie aj keď má sladkú chuť, a tak je vhodný aj pri chudnutí. Pokiaľ ide o chuť, pripomína “obyčajný” cukor, kým napríklad stévia môže mať horkú pachuť. Prechod s bieleho alebo hnedého cukru na erythritol tak bude príjemnejší ako prechod na iné sladidlá. Veľkou výhodou je aj to, že nespôsobuje zubné kazy, resp. nie je nápomocný pri ich vzniku ako sacharidy.

Použitie erythritolu

Ide o náhradu cukru, ktorá sa dá používať pri pečení, varení alebo sladení. Použiť ho môžete na sladenie kávy, čaju alebo drinkov, treba ho ale dôkladne pomiešať, pretože sa trošku ťažšie rozpúšťa. Vhodný je a do pečenia zdravých zákuskov alebo koláčov.  Používa sa aj na zvýraznenie arómy, ako stabilizátor, zvlhčovadlo a zahusťovadlo.

You may also like