jan 17, 2015
6106 Views
Komentáre vypnuté na Odkiaľ sa vzali palacinky?

Odkiaľ sa vzali palacinky?

Written by

Kto by ich nepoznal. Čerstvo urobené a voňavé palacinky s lekvárom a ovocím, na nich nastriekaná šľahačka poliata čokoládou. Aj vám sa zbiehajú slinky? Málokto však vie, aká je história palaciniek a kto ich mal na stole ako prvý.

Palacinky boli údajne známe už v 6. storočí v starovekom Grécku. Že vraj aj tam boli známym pokrmom, ktorý sa podával na raňajky, ako sme zvyknutí dnes. Neskôr ich Rimania nazývali Alito Docia (ďalšia sladkosť) a pripravovali ich z múky, mlieka, vajec a korenín. Dokonca sa povráva, že pre Rimanov to bolo posvätné jedlo. V kresťanskej tradícii sú palacinky spájané s fašiangovým utorkom, teda dňom pred kresťanským pôstom. Tento zvyk pretrváva dodnes.

crepes

V súčasnosti sú palacinky známe všade na svete. No rovnako, ako mnoho iných vecí, aj oni sa líšia v závislosti od miesta, kde sa nachádzate. Preto existuje aj množstvo spôsobov prípravy palaciniek. Existujú tenké veľké palacinky alebo malé americké lievance. Poznáme čokoládové, ovocné a lekvárové verzie, ale stretneme sa aj s palacinkami naslano. V Rusku sa dokonca pod názvom bliny podávajú s kaviárom alebo v Nemecku sa nakrájané na rezance pridávajú do polievky.

My vám prinášame recept na jablkové palacinky.

Potrebujete:

½ l mlieka
4 vajcia
30 dkg hladkej múky
½ kg strúhaných jabĺk
škoricový a vanilínový cukor
lyžičku prášku do pečiva
štipku soli

Postup:

Najskôr si nastrúhajte jablká a zapracujte ich do múky, aby pustili šťavu. Potom do zmesi primiešajte škoricový a vanilínový cukor, prášok do pečiva aj soľ. Následne si pripravte mlieko a pridajte do neho žĺtky, a potom spojte suchú a tekutú hmotu. Oddelené bielky vyšľahajte na sneh a zapracujte do cesta. Palacinky budú vďaka tomu nadýchané. Na rozohriatej panvici potretej rastlinným olejom opečte do zlatohneda. Jablkové palacinky môžete jesť samostatne alebo s lekvárom.

 

FOTO: Liv Friis-larsen / Dollar Photo Club

Article Categories:
Recepty

Comments are closed.